Blog

Boekentip 1

Vandaag krijg je van mij boekentip 1. En er zullen er meer gaan volgen. Het boek waar het vandaag om gaat in 'boekentip 1" is een boek dat je op een speelse en creatieve manier laat creeren: De naam van het boek is Grenzeloze Creativiteit, door Mary Todd Beam. Het bevat 25 oefeningen om, volgens Mary, je artistieke gaven te ontwikkelen. Waarom ik het aanbeveel? Omdat het 25 heel leuke ideeen bevat om op een andere manier te werken met materialen zoals acrylverf en aquarelverf. Omdat het je aanzet om speels te werken. Omdat het je uitdaagt om ook andere materialen in je werkstukken te gebruiken zoals zand, plastic en zilverfolie. Omdat het op een heel aantrekkelijke manier  en overzichtelijke wijze is opgebouwd.

“Boekentip 1” verder lezen

Veranderen door klei

Veranderen door klei, dat klinkt misschien raar, maar het is mogelijk. Door met klei een veranderingsreeks te boetseren, verandert er ook vaak iets in jezelf. Je boetseert de verandering in stappen, je gaat over het thema nadenken en je krijgt er inzicht in het thema. Mooi om te doen, ook als je geen zin hebt in verndering en inzicht, maar gewoon lekker wilt boetseren.
 

“Veranderen door klei” verder lezen

Boetseren is creëren

Boetseren is creëren. Je hebt maar een paar ingredienten nodig: klei, je handen, een boetseerhoutje en een leuke boetseertip. Zo  schep je nieuwe beelden. Door te boetseren kun je even al het andere vergeten. Je gaat met je aandacht van je hoofd naar je handen. Heerlijk. In deze blog krijg je een mooie boetseer-oefening die je zelf thuis kunt doen. En het leukste is nog dat je begint met een bonk ongevormde klei en je hoeft daarna alleen maar klei weg te halen. Zo simpel is het.

“Boetseren is creëren” verder lezen

Kunst10daagse 2017

De Kunst10daagse 2017 start weer op 20 oktober. Een mooie gelegenheid om je onder te dompelen in een enorme hoeveelheid kunst. En niet alleen de kunst is interessant, ook de locaties op zich zijn vaak een belevenis. Je komt op de meest uiteenlopende plekken. Tijdens de Kunst10daagse 2017 kom je in professionele ateliers, in achtertuinen, in grote villa's, in cafees, in piepkleine schuurtjes of in een stal. En natuurlijk kom je ook langs in mijn atelier op Filarskiweg 12. Ook dit jaar is weer mooi werk te zien van Christien Engelhard en Marjolijn Engelhard en voor het eerst is er nog een extraatje in de vorm van pottenbakworkshops.

“Kunst10daagse 2017” verder lezen

Tekenen met houtskool

Tekenen met houtskool is erg leuk om te doen. Je krijgt heel snel een mooi resultaat. Zowel voor beginners als voor gevorderden blijft het interessant. Probeer vandaag maar eens deze mini workshop: “van vlek naar bol en van bol naar appel”. Ben je een beginner, dan zul je jezelf verbazen over hoe makkelijk het is om te tekenen met houtskool. Ben je een gevorderde, dan is dit een mooie oefening om weer eens de basisprincipes van licht en donker en contrasten te oefenen! En het is ook gewoon lekker als tijdsverdrijf als je even de tijd hebt.

“Tekenen met houtskool” verder lezen

creatief met Matisse

Heb je ook bijna vakantie? En heb je zin om creatief bezig te zijn? Ik ga je daarbij helpen, maar wel met hulp van Matisse. Creatief met Matisse, dat is dus het thema van vandaag. Matisse (1869-1954) was een bijzondere kunstenaar die in de laatste jaren van zijn leven collages maakte met papier en schaar. Dat deed hij door ziekte noodgedwongen vanuit zijn rolstoel. Als Fauvist hield hij van felle contrasterende kleuren en eigenzinnige composities. Dat kwam hem in zijn collages en andere ontwerpen goed van pas. Doe je mee met Matisse? Heerlijk vanuit de campingstoel of terrasstoel…of waar ga jij creatief met Matisse aan de gang?

“creatief met Matisse” verder lezen

fijne klei om mee te werken

Wat is fijne klei om mee te werken? Dit is een veelgestelde vraag in mijn atelier. Iedere pottenbakker of keramist heeft zijn eigen voorkeuren afhankelijk van het einddoel. Pottenbakkers gebruiken andere klei dan handvormers. Raku-stokers willen weer klei met een open structuur die de termische shock kan weerstaan. Keramisten die beelden maken voor buiten willen klei die heel hoog gestookt kan worden. In deze blog krijg je meer te weten over wat klei nou precies is, krijg je een aantal handige tips over welke klei je kan kopen, hoe je klei kunt hergebruiken en meer…

“fijne klei om mee te werken” verder lezen

Wijsheid van de pottenbakker

Wist je dat je wijs kunt worden door pottenbakken? De wijsheid van de pottenbakker komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is wijsheid die ontstaat door oefenen, door ploeteren, door vallen en opstaan, door tijd te nemen om te leren. Een pottenbakker leert veel over zichzelf omdat al zijn handelingen weerspiegeld worden door de draaivorm op de pottenbakschijf. Welke kwaliteiten kun je allemaal oefenen?

“Wijsheid van de pottenbakker” verder lezen

tekenen, hoe maak je een leuke compositie

Je wilt tekenen en je hebt een leuk object gevonden. Je gaat dapper aan de slag, maar aan het eind mis je toch iets. Vaak ligt dat aan de compositie. Die blijkt vaak saai te zijn. Hoe los je dat op? Er zijn verschillende tips met betrekking hoe je een compositie interessant kunt maken. Hier kun je vooraf al rekening mee houden.

“tekenen, hoe maak je een leuke compositie” verder lezen