Boetseren is creëren

Boetseren is creëren. Je hebt maar een paar ingredienten nodig: klei, je handen, een boetseerhoutje en een leuke boetseertip. Zo  schep je nieuwe beelden. Door te boetseren kun je even al het andere vergeten. Je gaat met je aandacht van je hoofd naar je handen. Heerlijk. In deze blog krijg je een mooie boetseer-oefening die je zelf thuis kunt doen. En het leukste is nog dat je begint met een bonk ongevormde klei en je hoeft daarna alleen maar klei weg te halen. Zo simpel is het.

De boetseeroefening: van homp naar een abstract boetseerbeeld dat uit 2 delen bestaat.
boetseren
In deze oefening ga je toewerken naar een abstract beeld dat uit twee delen bestaat. Het bijzondere is echter dat je begint met één bonk klei. Door steeds beetje voor beetje klei weg te halen werk je toe naar die twee delen. Je laat het op een heel natuurlijke wijze ontstaan, waardoor de twee delen echt op elkaar afgestemd zijn. Als je meteen met twee stukken klei zou beginnen, dan moet je veel moeite doen om ze een conectie te laten maken.

De oefening begint met het maken van een grote bonk klei ter grote van een flinke pompoen. Je pakt die bonk klei en je laat die een paar keer vanuit verschillende hoeken op de tafel vallen (leef je maar even lekker uit!). Dát wordt je uitgangsvorm.


   

IMG_0098


   

IMG_0101


   

IMG_0100


Het doel is nu om van die ene bonk klei uiteindelijk een beeld te maken dat uit twee delen bestaat. Je doet dat door steeds kleine beetjes klei weg te halen met een mirette (boetseerhoutje met ijzeren lus). Hierbij is het belangrijk dat je geen gleuven er in trekt (dat is een te grote inbreuk op de vorm), maar dat je naar vlakken, hollingen en bollingen zoekt. Je haalt weg wat er niet toe doet, je zoekt naar krachtige sprekende vormen, je accentueert die door er omheen klei weg te halen. Neem de tijd om vormen, vlakken en hollingen te laten ontstaan. Elk beetje klei dat je weg haalt is definitief weg. Je mag niets terugplakken of met de hand vormen. En haal je iets aan de ene kant weg, dan heeft het gevolgen voor de rest van de vorm. Het is eigenlijk een soort vraag en antwoord spel:  Als ik 'hier' iets weg haal, hoe wil dan het vlak ernaast er op reageren? Probeer zo lang mogelijk vrij te zijn van een eind-idee. En het allerbelangrijkste: ook al werk je toe naar 2 losse vormen; je bent niet bezig waar je ze los snijdt van elkaar. De scheiding ontstaat op omdat je bezig met met vlak, hol, bol, lijn, hoek, vraag en antwoord. Boetseren is creëren, niet afdwingen.


   

IMG_0102


   

IMG_0103


   

IMG_0106



Het bijzondere van deze oefening is dat je de vormen niet uit elkaar hoeft te halen. De ruimte tussen de twee vormen en de afstand die ze hebben tot elkaar, ontstaat doordat je klei weg hebt gehaald. Het is een mooie oefening, die heel ontspannend kan zijn. En het resultaat kan heel verrassend zijn. Misschien krijg je wel een grote en een kleine vorme, of een kleintje die half onder de grote staat, of misschien ontstaan er wel 3 vormen.

Laat je weten met foto hoe jouw eindresultaat is geworden via [email protected] 
En wil je dit liever onder begeleiding doen, dan kun je ook altijd een button_workshop boetseren volgen!