Veranderen door klei

Veranderen door klei, dat klinkt misschien raar, maar het is mogelijk. Door met klei een veranderingsreeks te boetseren, verandert er ook vaak iets in jezelf. Je boetseert de verandering in stappen, je gaat over het thema nadenken en je krijgt er inzicht in het thema. Mooi om te doen, ook als je geen zin hebt in verndering en inzicht, maar gewoon lekker wilt boetseren.
 

Wat heb je nodig:
– 5 tot 7 hompjes klei ter grootte van een grote grapefruit
– Een veranderingsthema zoals: van gesloten naar open, van vast naar vrij, van controle naar flexibiliteit, van hard naar zacht of van ontvankelijk naar daadkrachtig enzovoort.
– Tijd; Deze boetseeroefening heeft tijd nodig. Je kunt meerdere keren aan de reeks werken.

Veranderen door klei; hoe gaan we dat doen:

We gaan een reeks maken in 5 tot 7 stappen. De eerste vorm laat in vorm en sfeer het eerste woord van je veranderingsthema zien, bijvoorbeeld 'ontvankelijk'. De laatste vorm laat jouw eindwoord van je thema zien, bv verandering'daadkrachtig'. De tussenliggende stappen laten de verandering van de eerste vorm naar de laatste vorm zien. De stappen moeten logisch zijn, positief zijn, voortborduren op de voorafgaande vorm terwijl je ook iets wezenlijks nieuws aan die verandering toevoegt. Als je een verandering boetseert, dan gaat de volgende stap daar op door, maar doet er nog iets extra's mee. Een platte fietsband verandert wel als je hem op pomt, maar hij wordt alleen meer gevulder, verder verandert er niets wezenlijks per fase van het oppompen. Bij de verandering van een baby naar een kleuter verandert er veel wezenlijks aan de vorm. De baby wordt niet alleen maar groter, maar de ledematen strekken zich uit, het lijf wordt ranker, het volume vermindert en de gestalte richt zich op van liggend naar zittend naar staand. Een plantje groeit ook, maar laat ook in elke fase een wezenlijke nieuwe verandering zien. Zie de verandering van het blad van deze plant op de foto hierboven.

Aan de slag:

Maak je eerste werkstuk met het eerste hompje klei. Boetseer een vorm die past bij het eerste woord van je veranderingsthema. Je werkt abstract. Als je bijvoorbeeld werkt met het thema hard-zacht, dan kan je eerste vorm een vorm zijn met harde hoeken en randen en vlakken, zonder enige rondheid. Hieronder zie je de eerste 3 stappen van een reeks met het thema: "flexibel naar standvastig". De reeks is goed op weg, maar het eindthema laat zich nog niet zien.

Stap 2:

Als je eerste vorm af is dan begin je aan de 2e vorm. Je maakt de eerste vorm globaal na. Daar hoef je niet veel tijd in te steken. Vervolgens ga je, met je veranderingsthema in gedachten kijken welke verandering je ten opzichte van je eerste vorm kunt maken. Het is daarbij belangrijk dat het een positieve verandering is, dat de verandering visueel te begrijpen is.

Stap 3 en verder:

Je boetseert weer je vorige stap globaal na. Vervolgens maak je van daar uit weer een nieuwe toevoeging in je reeks. Zo ga je verder tot je je laatste stap bereikt hebt. Die stap moet je eindwoord helemaal laten zien. Ben je er nog niet, dan voeg je meer stappen toe. Hieronder een reeks met het thema "van ontvankelijk naar daadkrachtig".

verandering door klei

Welke inzichten kun je nou krijgen door een veranderingsreeks?

Het bezig zijn met je thema, maakt al dat je bereid bent om stappen te zetten op weg naar de gewenste verandering. Je gaat bijvoorbeeld nadenken over welke stappen je in je leven zou kunnen zetten. Het interessante van werken met klei is de het jouw handelingen laat zien. Je brengt jezelf mee in wat je doet en zo weerspiegelt de reeks iets van jouzelf. Je kunt door de boetseerreeks ontdekken dat jouw veranderingsreeks uit te veel tussenstappen heeft doordat je stapjes te klein zijn, dus dat je te voorzichtig bent. Of je ontdekt dat je stappen juist te groot en daardoor wat te onbesuist zijn, dus dat je wellicht een stap terug moet doen. Of misschien dat je stappen erg onlogisch zijn en dat je het simpeler voor jezelf mag maken. Ga maar aan de slag, welke verandering door klei ga jij onderzoeken?

Wil je dit een keer met anderen samen doen dan kan dat ook in de vorm van een