Cursus Pottenbakken

Pottenbakken

Het pottenbakken is een heel oud ambacht.  Al eeuwen maken mensen mooie vormen van het natuurmateriaal klei. Wil jij nu ook in de voetsporen van de pottenbakkers stappen? Dat kan! Je hebt niet veel nodig: Oude kleren of een schort, een dosis concentratie en oefening. Maar pas op…dit smaakt naar méér!

SAMSUNG

pottenbakken cursus

workshop pottenbakken

DSC02231

Werkwijze

In deze cursus Pottenbakken, in het kunstenaarsdorp Bergen (nh), leer je de basistechnieken om een kopje, kommetje of misschien wel een klein vaasje te maken. Je oefent de basisgrepen die je nodig hebt om een homp klei ‘in beweging te krijgen’ en te vormen naar jouw wens. Je leert ook hoe je je voorwerp kan decoreren met kleislib met kleurpigmenten (engobe). Ook ga je zelf je glazuren uitkiezen, samenstellen (op basis van grondstoffen zoals kaolin, krijt, kwarts, aluminium en oxides) en op je voorwerp aanbrengen. Aan het eind van de cursus pottenbakken heb je een aantal voorwerpen gemaakt , klaar om zelf te gebruiken of cadeau te doen. We werken op electrische draaischijven. Maar het is ook mogelijk om vormen met de hand op te bouwen.

Het stoken

Voordat je jouw voorwerp kunt gebruiken moet het eerst nog gestookt worden. Elk voorwerp wordt twee keer gestookt. De eerste keer stoken gebeurt (na het drogen van het voorwerp) op 1050 graden. Dat noem je de bisquitbrand. De tweede stook, de glazuurbrand, gebeurt nadat het glazuur is opgebracht. In deze cursus stoken we het aardewerk op tot “steengoed”. De oventemperatuur gaat dan verder omhoog naar 1240 graden. Het werk is daardoor veel sterker dan als je het op aardewerktemperatuur bakt. Bovendien is het vaatwasmachine bestendig.

Lestijden en kosten

Per jaar zijn er drie cursussen: van september tot kerst (+/- 12 keer), van januari tot pasen (+/- 12 keer) en van pasen tot de zomervakantie. Er is plaats voor 5 cursisten. 

Lesdagen:                                                Aardewerk
Dinsdagavond van 19.30-21.30 uur
Vrijdagochtend van 9.30-11.30 uur

Kosten:
€19,50 Exlusief materiaalkosten (werkstukken worden na het stoken gewogen zodat je alleen betaalt wat je gemaakt hebt).
Waar: Filarskiweg 12, Bergen

Benodigdheden: een schort en een oude theedoek.

Periode september -december 2024
Dinsdagavond  Vol: 3, 10, 17, 24 sept, 1, 8, 15 okt, 5, 12, 19, 26 nov, 3, 10, 17 dec
Vrijdagochtend  (Vol): 6, 13, 20, 27 sept, 4, 11 okt, 1, 8, 15, 22, 29 nov, 6, 13, 20 dec

Opgeven:
Helaas is er geen op dit moment geen plek. Je kan je op dit moment ook niet inschrijven voor de wachtlijst omdat deze te lang is geworden.
Ben je enthousiast geworden, of heb je nog vragen? Stuur dan een email naar [email protected].