Blog

portrettekenen

Zin om weer je tekenskills uit te breiden? Wat dacht je van portrettekenen! Leuk om je tijdens je vakantie in vast te bijten. Portrettekenen doen we meestal met lijnen en vlakken op een wit vel. Maar dat is heel moeilijk voor beginners. In deze blog leer je om een portret op een andere veel sprekendere manier te tekenen. Dat doen we door eerst het hele blad zwart te maken en dan met de kneedgum en met je hand de zwarte vlakken lichter te maken. En pas op het laatst voeg je weer houtskool toe om de laatste details te maken.


Voorbeelden:
 

portrettekenen

portrettekenen vanuit het zwarte vlak

Wat heb je nodig voor deze vorm van portrettekenen:
– een vel grofkorrelig papier (glad papier leent zich niet goed voor houtskool)
– een staafje houtskool van minimaal 5 milimeter
– een kneedgum

Stap 1:
Breek je houtskoolstaafje in een stuk van 4 centimeter. Maak met de vlakke kant het hele blad zwart. Vrijf met de hand het houtskool gelijkmatig in het papier. Zet nog een laag houtskool op. Vanaf nu ga je niet in lijnen maar in vlakken denken.

Stap 2:
Doe alsof het licht van links op het portret valt. Je visualiseert een grote ovaalvorm op het papier. Je veegt met kneedgum het houtskool weg op de linkerhelft van de vorm. Daarna veeg je rechts van de ovaalvorm houtskool weg. Dat worden de haren van het portret. Geef de nek aan.

Stap 3:
Je veegt nu met de kneedgum op de plekken die meer naar voren liggen in het gezicht: het voorhoofd, de kin, de wangen, de bovenkant van de neus, de lippen. Daarbij blijft het hele linkergedeelte van het portret lichter dan het rechtergedeelte. Dus bij het voorhoofd is de linkerkant lichter en de rechterkant iets donkerder. De dieperliggende gedeeltes laat je nog even donker: de oogkassen, de plooien van de wangen, het deukje onder de onderlip, de zijkanten naast de neus etc.

Stap 4:
Maak nu de linkerhand van de haren lichter, maar laat het gedeelte dat aan het gezicht grenst donkerder. Je mag vanaf nu ook met het houtskool verder werken in het gezicht. Je gaat nu de mond, neus en ogen hun basisvorm geven: de neus driehoekig, de oogkassen zijn ovaalvormig etc. Je werkt afwisselend met houtskool en met het puntje van je kneedgum.

Stap 5:
Je gaat nu details aanbrengen in het haar. Trek strepen in de haren met zowel houtskool als kneedgum. Ook de ogen, neus en mond krijgen nu details. Je brengt bijvoorbeeld de scheiding aan tussen de lippen; niet als een lijn, maar meer als een schaduw. Je maakt het oogwit licht met de kneedgum in de vorm van een ovaal. De neus krijgt een neuspunt en je brengt neusvleugels aan. Laat de kin duidelijk contratseren met de nek zodat de kin naar voren komt.

Stap 6:
Teken met hotskool nu de pupillen in de ogen (laat het bolletje onder en boven onder het ooglid vallen en maak met een puntje van de kneedgum een lichtvlekje er in). Teken de wenkbrouwen met houtskool en veeg er zacht overheen om het natuurlijk uit te laten zien. Maak nu een contrast tussen de haren en de achtergrond zoals op het voorbeeld. Daar waar het haar licht is maak je de achtergrond donker en waar het haar iets donkerder is (rechtsbovenop), maak je de achtergrond wat lichter. Maak de vegen in het haar beweeglijk voor een levendig effect.

Veel succes! 
Dit kun je ook leren in een eenmalige workshop: 

cursistenwerkstukken

Het afgelopen half jaar is er hard gewerkt in atelier Marjolijn Engelhard. Er zijn potjes gedraaid, er is getekend, geschilderd en geboetseerd. En weer hebben alle cursisten bewezen dat de uitspraak "ik ben niet creatief" verwerpbaar is. Dat kun je aan deze cursistenwerkstukken goed zien. De veel cursisten hadden weinig ervaring, of gingen voor het eerst een nieuwe techniek uitproberen. En zie wat voor een mooie resultaten er zijn geboekt. Het gaat er om dat je zoekt waar ieders talent ligt. Kijk maar eens naar deze cursistenwerkstukken en zie hoe veel er geleerd is. En wellicht inspireert het je zelf ook om thuis aan de slag te gaan.

Aquarelleren

Jacqueline heeft zich voor het eerst in haar leven gestort op het aquarelleren. Dat lijkt simpel, een beetje met water en verf vlakjes schilderen, maar het tegendeel is waar. Bij aquarelleren gaat het om licht en luchtig werken, om spontaan te schilderen en vooral om niet te lang door te gaan omdat je het dan wél verknalt… Jacqueline kwam binnen met met de wens om dolfijnen te schilderen, maar is inmiddels helemaal op de landschappen. En met succes. Ze worden iedere les beter en mooier. Voor de onderstaande aquarel gebruikte Jacqueline een schilderij van de Bergense schilder Jan Groenhardt als inspiratie

 cursistenwerkstukken

Tekenen met houtskool en pastelkrijt

Carla wilde leren tekenen. De beste basis leg je door te leren tekenen met houtskool. Je oefent dan met licht-donker, contrasten, overgangen, ruimtelijkheid. Maar na een paar eenvoudige oefeningen zoals het tekenen van een bol en een vaas ging Carla al over op het menselijk lichaam en gezichten. Daarna werd de overstap naar kleur gemaakt. Pastelkrijt is daarbij een fantastisch materiaal, maar Carla ontdekte ook dat goede kwaliteit krijt enorm van belang is. Goedkoop materiaal geeft geen mooie kleurintensiteit en blijf vlak. Dus al snel schafte ze een heerlijke doos met nieuwe krijtjes aan. En daarmee werd een landschap en het onderstaande portret gemaakt.

Cursistenwerkstukken

Boetseren

Karin begon met pottenbakken, maar ontedekte dat haar plezier meer bij het boetseren lag. Gelukkig kun je in atelier Marjolijn Engelhard gewoon overstappen naar een ander materiaal en techniek. Dus de draaischijf werd omgeruild voor het werken aan tafel. Met veel plezier heeft Karin vervolgens een gestilleerde vrouwenfiguur gemaakt, mooi, rank, trots. Deze heeft ze ook zelf geglazuurd. Het resultaat was boven verwachting. En dat smaakte naar meer, want Karin heeft vervolgens haar eigen kat nagemaakt in klei. De glazuur maakte hem af. Helaas kwam er een barst in het beeld bij de glazuurstook, maar deze heeft ze slim weggewerkt met glaslijm en krijt. 

Tekenen met gekleurd contékrijt

Ida kwam in Januari in de cursus en wilde ook leren tekenen. Ze vertelde dat ze geen ervaring had. In 2 cursusperiodes is ze enorm vooruit gegaan. We begonnen ook eerst met een aantal basisoefeningen met houtskool om de techniek van het tekenen onder de knie te krijgen. Eenvoude regels als "werk vanuit het vlak, tekenen niet met contourlijnen, zorg dat er geen lege plekken zijn in je werkstuk maar dat elk stukje bedekt is met een laagje grijs" hielpen Ida om al snel mooie ruimtelijke objecten te tekenen. Daarna kwam een uitstapje naar ogen, neuzen, monden. En toen kon ze de stap naar kleur makkelijk aan. Ida ontpopt zich tot een tekenaar met een krachtige expressieve stijl. Ze tekent nu nog vaak naar voorbeelden, maar haar werkstukken zijn vaak interessanter dan de originelen door die expressiviteit. Wij genieten met haar mee als er weer iets af is.

 

Ga jij ook de uitdaging aan om je schilder of tekentalenten te ontdekken?

Dat kan in de.

Boekentip 1

Vandaag krijg je van mij boekentip 1. En er zullen er meer gaan volgen. Het boek waar het vandaag om gaat in 'boekentip 1" is een boek dat je op een speelse en creatieve manier laat creeren: De naam van het boek is Grenzeloze Creativiteit, door Mary Todd Beam. Het bevat 25 oefeningen om, volgens Mary, je artistieke gaven te ontwikkelen. Waarom ik het aanbeveel? Omdat het 25 heel leuke ideeen bevat om op een andere manier te werken met materialen zoals acrylverf en aquarelverf. Omdat het je aanzet om speels te werken. Omdat het je uitdaagt om ook andere materialen in je werkstukken te gebruiken zoals zand, plastic en zilverfolie. Omdat het op een heel aantrekkelijke manier  en overzichtelijke wijze is opgebouwd.

“Boekentip 1” verder lezen

Veranderen door klei

Veranderen door klei, dat klinkt misschien raar, maar het is mogelijk. Door met klei een veranderingsreeks te boetseren, verandert er ook vaak iets in jezelf. Je boetseert de verandering in stappen, je gaat over het thema nadenken en je krijgt er inzicht in het thema. Mooi om te doen, ook als je geen zin hebt in verndering en inzicht, maar gewoon lekker wilt boetseren.
 

“Veranderen door klei” verder lezen

Boetseren is creëren

Boetseren is creëren. Je hebt maar een paar ingredienten nodig: klei, je handen, een boetseerhoutje en een leuke boetseertip. Zo  schep je nieuwe beelden. Door te boetseren kun je even al het andere vergeten. Je gaat met je aandacht van je hoofd naar je handen. Heerlijk. In deze blog krijg je een mooie boetseer-oefening die je zelf thuis kunt doen. En het leukste is nog dat je begint met een bonk ongevormde klei en je hoeft daarna alleen maar klei weg te halen. Zo simpel is het.

“Boetseren is creëren” verder lezen

Kunst10daagse 2017

De Kunst10daagse 2017 start weer op 20 oktober. Een mooie gelegenheid om je onder te dompelen in een enorme hoeveelheid kunst. En niet alleen de kunst is interessant, ook de locaties op zich zijn vaak een belevenis. Je komt op de meest uiteenlopende plekken. Tijdens de Kunst10daagse 2017 kom je in professionele ateliers, in achtertuinen, in grote villa's, in cafees, in piepkleine schuurtjes of in een stal. En natuurlijk kom je ook langs in mijn atelier op Filarskiweg 12. Ook dit jaar is weer mooi werk te zien van Christien Engelhard en Marjolijn Engelhard en voor het eerst is er nog een extraatje in de vorm van pottenbakworkshops.

“Kunst10daagse 2017” verder lezen

Tekenen met houtskool

Tekenen met houtskool is erg leuk om te doen. Je krijgt heel snel een mooi resultaat. Zowel voor beginners als voor gevorderden blijft het interessant. Probeer vandaag maar eens deze mini workshop: “van vlek naar bol en van bol naar appel”. Ben je een beginner, dan zul je jezelf verbazen over hoe makkelijk het is om te tekenen met houtskool. Ben je een gevorderde, dan is dit een mooie oefening om weer eens de basisprincipes van licht en donker en contrasten te oefenen! En het is ook gewoon lekker als tijdsverdrijf als je even de tijd hebt.

“Tekenen met houtskool” verder lezen

creatief met Matisse

Heb je ook bijna vakantie? En heb je zin om creatief bezig te zijn? Ik ga je daarbij helpen, maar wel met hulp van Matisse. Creatief met Matisse, dat is dus het thema van vandaag. Matisse (1869-1954) was een bijzondere kunstenaar die in de laatste jaren van zijn leven collages maakte met papier en schaar. Dat deed hij door ziekte noodgedwongen vanuit zijn rolstoel. Als Fauvist hield hij van felle contrasterende kleuren en eigenzinnige composities. Dat kwam hem in zijn collages en andere ontwerpen goed van pas. Doe je mee met Matisse? Heerlijk vanuit de campingstoel of terrasstoel…of waar ga jij creatief met Matisse aan de gang?

“creatief met Matisse” verder lezen

fijne klei om mee te werken

Wat is fijne klei om mee te werken? Dit is een veelgestelde vraag in mijn atelier. Iedere pottenbakker of keramist heeft zijn eigen voorkeuren afhankelijk van het einddoel. Pottenbakkers gebruiken andere klei dan handvormers. Raku-stokers willen weer klei met een open structuur die de termische shock kan weerstaan. Keramisten die beelden maken voor buiten willen klei die heel hoog gestookt kan worden. In deze blog krijg je meer te weten over wat klei nou precies is, krijg je een aantal handige tips over welke klei je kan kopen, hoe je klei kunt hergebruiken en meer…

“fijne klei om mee te werken” verder lezen

Wijsheid van de pottenbakker

Wist je dat je wijs kunt worden door pottenbakken? De wijsheid van de pottenbakker komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is wijsheid die ontstaat door oefenen, door ploeteren, door vallen en opstaan, door tijd te nemen om te leren. Een pottenbakker leert veel over zichzelf omdat al zijn handelingen weerspiegeld worden door de draaivorm op de pottenbakschijf. Welke kwaliteiten kun je allemaal oefenen?

“Wijsheid van de pottenbakker” verder lezen