creatief met Matisse

Heb je ook bijna vakantie? En heb je zin om creatief bezig te zijn? Ik ga je daarbij helpen, maar wel met hulp van Matisse. Creatief met Matisse, dat is dus het thema van vandaag. Matisse (1869-1954) was een bijzondere kunstenaar die in de laatste jaren van zijn leven collages maakte met papier en schaar. Dat deed hij door ziekte noodgedwongen vanuit zijn rolstoel. Als Fauvist hield hij van felle contrasterende kleuren en eigenzinnige composities. Dat kwam hem in zijn collages en andere ontwerpen goed van pas. Doe je mee met Matisse? Heerlijk vanuit de campingstoel of terrasstoel…of waar ga jij creatief met Matisse aan de gang?

Je hebt maar een paar dingen nodig om fijn een paar uurtjes creatief bezig te zijn: een schaar, lijm, gekleurd papier en wit papier. Verder mag je je perfectionisme even in de kast zetten. Het gaat vandaag om spontane speelse vormentaal.

Creatief met Matisse

Matisse maakte complexe composities die ondermeer ontwerpen waren voor glas-in-lood ramen. Zijn vormen knipte hij uit met een schaar. Daarbij werkte hij heel vrij. Zijn vormentaal ziet er soms wat onbeholpen uit en zeker spontaan, maar er kwam een bijzondere fijngevoeligheid bij kijken, zeker bij het samenstellen van zijn composities. Het maakt echt uit hoe je de vormen bij elkaar legt of hoeveel ruimte er tussen de vormen zit. Matisse maakte daarbij gebruik van de tussenruimte; de ruimte tussen de uitgeknipte vormen. Die "lege" tussenruimtes lijken zelfstandige vormen te zijn. Als je zelf aan creatief met Matisse gaat zijn, let daar dan maar eens op. Hieronder een mooi voorbeeld van Matisse.

creatief met Matisse

File_001

De werkwijze
Als je het meeste plezier wilt hebben tijdens deze sessie "creatief met Matisse", dan moet je vooral niet te precies werken en vooral niet keurige gestroomlijnde vormen gaan ontwerpen. Wat je kunt doen is een stuk papier pakken, deze dubbel vouwen en vervolgens vanaf de vouwlijn een willekeurige kronkelende vorm uit gaan knippen. Elke vorm is mooi. Kijk nog maar eens naar de bovenstaande compositie van Matisse zelf. Gekke sliertjes geven daar ineens speelsheid aan het geheel, of doorbreken een vlak of geven contrast. Als je de vorm hebt uitgeknipt moet je vooral ook eens kijken naar de restvorm die je over houdt. Die kun je ook goed gebruiken!
 

Bestand_006

Bestand_007 (1)


Zo gaat het goed. Maak er nu meer, in allerlei vormen en van allerlei kleuren. Leg je spontane knipselvormen op een andere kleur ondergrond en je hebt al snel een leuke compositie.
Nog een paar tips: probeer symmetrie te vermijden. Probeer meer oneven dan even aantallen vormen per kleur te gebruiken. Oneven geeft meer spanning aan het geheel. Laat vormen in contrasterende kleuren elkaar gedeeltelijk overlappen. Gebruik zowel de vormen als de restvormen; zelfs kleine flintertjes papier kunnen een leuk accent geven aan je werkstuk. En als laatste : maak gebruik van de goede ideeen van anderen, dat is alleen maar leerzam en leuk. Hieronder twee kleine voorbeeldjes van mijn eigen hand. Veel plezier met knippen en creeeren!

 

Bestand_004

Bestand_003 (1)