Nieuwe cursusseizoen en tentoonstellingen

In Alkmaar zijn op dit moment twee bijzondere tentoonstellingen te zien. Die moet je zeker bezoeken voor het nieuwe cursusseizoen weer begint. Deze tentoonstellingen geven je leuke ideeen hoe je jouw vakantiefoto's kunt omzetten in leuke schilderijen. Ook in Haarem vind je  jouw inspiratie. In dit artikel meer over de tentoonstellingen en over het nieuwe cursusseizoen in het atelier.

Aan de slag in het nieuwe cursusseizoen

Over drie weken kun je weer aan de slag in mijn atelier. Vanaf 13 september verwelkom ik vier groepen in mijn atelier! Op dinsdagavond, woensdagochtend en donderdagochtend komen de pottenbakkers. Op vrijdag ochtend komt de groep van het kunstzinnig atelier. En..er is nog plek voor andere liefhebbers. 

Wat is er veranderd in het atelier

Door het groeiende zomergroen is het atelier nu verstopt achter bladeren en bloemen in allerlei kleuren. Het atelier zelf heeft van binnen een aantal veranderingen ondergaan. Er is een bijzondere kast bijgekomen, een kruidenkast die ooit in de keuken van een oud kasteel heeft gestaan. Nu zijn de pottenbakkersmaterialen en glazuren er in opgeborgen. De draaischijven hebben handige opzettafeltjes erbij gekregen en alle spullen zijn weer wat beter geordend. Allemaal zodat je lekker aan de slag kunt.

cursus atelier Het lijkt wel een zoekplaatje: "zoek het atelier"

Bijzondere tentoonstellingen

In het stedelijk museum alkmaar zijn twee interessante tentoonstellingen te zien: 'Picasso in Holland' en 'Van Blaaderen'. Maar je moet er snel bij zijn, want ze zijn nog maar tot 28 augustus te bezichtigen. De tentoonstelling 'van Blaaderen' geeft een erg leuk overzicht van het zeer veelzijdig euvre van Gerrit Willem van Blaaderen (1873-1935). Hij werd gezien als één van de belangrijkste moderne kunstenaars van Nederland. Er werd destijds meer betaald voor zijn schilderijen als voor het werk van de nu meer bekende schilders zoals Jan Sluiters of Piet Mondriaan. Je ziet in de tentoongestelde werken goed hoe zijn kleurgebruik en vormtaal beinvloed werd door zowel de Franse schilders als door de Bergense school. Naast landschappen en stillevens zie je ook reisimpressies. Zijn schilderijen zijn heel toegankelijk, aangenaam van kleur en met name interessant qua compositie. Een groot huis op de voorgrond; een imposante boom; het spel van licht en donker; schaduwpartijen; dit alles is goed te gebruiken als inspiratie om je eigen vakantiefoto's om te zetten in speelse schilderijen.

Van Bladeren 
Een tweede bijzondere tentoonstelling is 'Picasso in Holland', ook te zien tot 28 augustus in het stedelijk museum Alkmaar. In de kleine zaal worden twee verrassende werken getoond die Picasso maakte tijdens zijn verblijf in Holland. Het geheel wordt geillustreerd met schetsen uit zijn reisschetsboekje (fraai afgebeeld op de muren van de zaal) en met foto's uit die tijd.

Picasso

Een andere echte aanrader waar ik erg van genoten heb is de tentoonstelling 'reiskoorts' in de Hallen in Haarlem. Tot 11 september is deze mooi opgezette tentoonstelling te zien. Er zijn meer dan 200 kunstwerken te bewonderen van o.a. Jan Sluijters, Isaac Israels, Leo Gestel en Dirk Filarski. En na de tentoonstelling die dus in het teken van reizen staat, kun je met een lekker kopje koffie nagenieten op de de Grote Markt.

Tentoonstelling

Ik ben heel benieuwd naar je zomerverhalen. Hopelijk hebben de afgelopen maanden jou veel goeds gebracht en heb je kunnen genieten van het weer en de natuur. Trek nu je schorten en materialen weer uit de kast. Ik zie je over twee weken! En als je nog geen cursus volgt in het atelier, mag ik je wellicht op een ander moment in het atelier verwelkomen.