Tekenen met houtskool is erg leuk om te doen. Je krijgt heel snel een mooi resultaat. Zowel voor beginners als voor gevorderden blijft het interessant. Probeer vandaag maar eens deze mini workshop: “van vlek naar bol en van bol naar appel”. Ben je een beginner, dan zul je jezelf verbazen over hoe makkelijk het is om te tekenen met houtskool. Ben je een gevorderde, dan is dit een mooie oefening om weer eens de basisprincipes van licht en donker en contrasten te oefenen! En het is ook gewoon lekker als tijdsverdrijf als je even de tijd hebt.
Benodigdheden: A4 papier, liefst tekenpapier, houtskoolstaafje, kneedgum.
Vooral niet doen: Op een witte ondergrond beginnen te tekenen, met de punt van je houtskool tekenen, contourlijnen tekenen, meteen al bij stap 1 een appel op papier willen zien.
Wel doen: vlakmatig werken en gewoon de stappen van deze mini cursus ‘tekenen met houtskool’ en “van vlek naar bol en appel” volgen!
Stap 1: Grijze ondergrond.
De truc is om altijd te beginnen met het maken van een licht grijze ondergrond. Leg je krijtje plat op het papier. Maak het blad grijs en wrijf het daarna uit. Op deze manier heb je een mooie basis om op te werken. Je hoeft alleen nog maar donker toe te voegen en op het laatst met de kneedgum nog licht te maken.
Stap 2: Een grijze schijf. Houdt je houtskool plat en maak een grijze schijf. Deze mag je licht uitwrijven en eventueel nog een keer vullen met een laagje grijs.
Stap 3: Licht en donker verschillen tekenen. We doen alsof er licht van schuin rechtsboven op de appel valt. Dat betekent dat de appel rechts lichter is dan rechts. Dit verschil in licht en donker doe je door met het houtskool aan de linkerkant meer donker te maken (vlakmatig werken!) en het over te laten lopen in het lichtere gedeelte. Vooral die overgangen zijn belangrijk. Het is nog mooier als je de donkere partij een beetje langs een schuine lijn laat lopen zodat het onderin iets meer donker is dan bovenin. Let op dat je geen harde overgangen hebt. Het mag geleidelijk overlopen naar licht.
Stap 4: De achtergrond. Dit is een heel belangrijke stap. Als je de achtergrond mee laat doen gaat je onderwerp meer spreken en ruimtelijk er uit zien. De achtergrond doet steeds het tegenovergestelde als je object. Is je object donker, dan is het in de achtergrond op die plek licht en omgedraaid. Doe dit met de hele omgeving van je bol. Zorg er wel voor dat naar de randen van het papier toe de licht-donkerpartijen vervloeien (dus geen al te abrupte overgangen).
Stap 5: De horizon en de schaduw. Teken nu een horizonlijn. Plaats deze iets onder het midden van de appel. Maak het vlak onder de lijn iets donkerder dan boven de lijn, maar behoudt de licht-donker verschillen in het vlak. Teken nu linksonder van je appel een schaduw in de vorm van een halve ellips. De schaduw ontstaat rechtsonder en gaat naar links. Dicht bij de bol is deze schaduw het donkerst, donkerder dan de appel zelf. Aan het eind vervaagt de schaduw.
Stap 6: Het lichtvlekje. Als laatste trek je met je kneedgum een lichtvlekje. Het lichtvlekje ligt schuin rechtsboven op de bol en gaat mee met de vorm van de bol.
Van bol naar appel. Als je de bol kan maken, dan kun je ook een appel maken. De opbouw is helemaal hetzelfde. Het enige verschil is dat je in stap 2 geen ronde grijze schijf tekent, maar al een beetje de vorm van de appel tekent. Na het licht-donker van stap 3 teken je een kuiltje waar het steeltje in gaat komen. Dat doe je door een krom lijntje te tekenen en daarboven donker te tekenen. Dit donkere vlekje vervloeit naar boven toe weer met de omgeving. En als een na laatste stap, vóóŕ het lichtvlekje, teken je een krom steeltje. Dat steeltje ontstaat vanuit het donkere kuiltje bovenop de appel. En let op: het steeltje heeft ook licht en donker verschillen.
Is het gelukt? Je mag trots zijn op je resultaat. Met deze basis kun je eigenlijk alles tekenen met houtskool! Als je dit allemaal liever onder begeleiding doet, klik dan op de button voor een .