Schilderen met zand, aarde en bosgrond. Dat klinkt sommigen waarschijnlijk als onmogelijk in de oren. Maar wellicht roept het ook een oud verlangen op. Als kind vond je het vast heerlijk om met je handen soepjes te maken van zand, aarde en water. En wellicht deed je er nog wat takjes in om het geheel tot een interessant aanvoelbare materie te maken. Maar tegenwoordig houden we alles het liefste netjes. We eten met mes en vork en we schilderen met een penseel.
Workshop in- en met de natuur
Begin september volgde ik een workshop van Rob van Leeuwen in de bossen van Rijssen. Rob werkt het liefst met natuurlijke materialen: zand, stenen, hout, mos, bosgrond, dorre bladeren. Dit combineert hij met de elementen water en vuur. En het motto is: spelen, niets hoeft, alles mag, als het maar blijft plakken.
Spelen
Spelen deden we. Ik keek hoe zand en leem verschillend reageerden als je dat in een plasje water strooide. Ik zag hoe mooi het contrast is van een brok gitzwart houtskool in goudgeel schelpenzand. En als je daar vervolgens een plukje dorre bladeren bij legt waar een grillige plantenwortel uitsteekt, heb je ineens 'kunst'.
Schelpenzand, witte leem, water, aarde en lijsteen
Anders dan anders
Werken met natuurlijke materialen is anders. Het voelt anders, het experimenteert anders en het resultaat is anders. Het vraagt van je om je kennis over verf en compositie los te laten en echt te kijken naar het materiaal zelf. Je kunt het minder sturen, wat maakt dat je tot andere composities komt. Want zand laat zich niet in een keurige rechte lijn uitstrooien als je het van grotere hoogte als een zandloper uit je handen laat strooien. En een brok houtskool blijft niet zomaar op je ondergrond plakken. Dat vraagt aandacht en natuurlijk de juiste ondergrond van natuurlijke lijm en aarde. Je creativiteit wordt op een andere manier uitgedaagd.
Nieuwsgierig?
Nieuwsgierig naar het resultaat? Hier alvast een foto. Maar je mag het origineel ook komen in mijn atelier! Wil jij ook eigen werkstukken maken, maar kom je er uit jezelf niet aan toe?