Museumtip Armando in Bergen

Wil je een museum bezoeken in de herfstvakantie of daarna? Hier volgt een interessante museumtip: Armando in Bergen. Deze schilder (1929) is een levende legende. Zijn werk is oorspronkelijk beinvloed door de beroemde kunstenaars zoals onder andere Lucebert met wie hij een nauwe band onderhield. In Museum Kranenburg is zowel oud als recent werk van Armando te zien, waarbij het thema 'goed en kwaad' en het 'landschap' met elkaar verbonden worden.

Spannende schilderingen

Het werk van Armando zit vol spanning. Er is een schilderij te zien waar het wit en zwart een spannende strijd aangaan op de grens van hun ontmoeting op het doek. Subtiel en krachtig tegelijk. Zijn landschappen zijn geen vrolijke herkenbare plaatjes, maar kleuren die tegen elkaar aanduwen, over elkaar heen worstelen en met elkaar in gesprek gaan.

Armando in Bergen Recent werk van Armando in Bergen

Sta eens stil bij het landschap: Waldrand (2016). Het sapgroen en mosgroen van het landschap worden aan de horizon overrompeld door de vette lucht- en wolkpartijen. Het geheel leeft en beweegt en doet een appel op jou als kijker.

bestand_002 Waldrand 2016

Tekeningen

Er zijn ook meerdere tekeningen te zien. Veel bezoekers zullen zeggen: 'wat Armando doet kan mijn kind ook'. En wellicht is dat ook zo, maar doe het maar eens als volwassene: vrije en spanningsvolle lijnen op een blad zetten, waarbij de compositie toch spannend blijft. Het zijn krabbels, en tegelijkertijd zie je hoe hij zoekt naar lijnen met een verhaal (of misschien toch ook weer niet, vul maar zelf in).

bestand_000-2 Tekening zonder titel

Informatie

De tentoonstelling is nog te bezoeken t/m 27 november. Daarnaast is tegelijkertijd een tentoonstelling met een paar mooie schilderijen van onderandere Leo Gestel, David Kouwenaar en Matthieu Wiegman. De moeite waard dus. En kombineer het vooral met een heerlijke boswandeling daarna. Want de herfst in Bergen is altijd prachtig! Wil je geen kunst kijken maar zelf doen?
 
button_voor-een-leuke-workshop-klik-hier