Boeiende tentoonstelling Van Gogh museum

Wat hebben Vincent van Gogh, Monet en Daubigny met elkaar gemeen? Een boeiende tentoonstelling in het Van Gogh museum in Amsterdam geeft op deze vraag een goed antwoord. De expositie, verdeeld over twee zalen, geeft een mooi tijdsbeeld van toenmalige vernieuwingen in de landschapsschilderkunst. Daubigny was daarbij een belangrijke inspirator voor onder andere Vincent van Gogh en Monet.

Daubigny (1817-1878) was een van de belangrijkste Franse landschapsschilders in zijn tijd. Zijn werk was geliefd bij de Salon waar hij regelmatig exposeerde. Maar in plaats van in een oude traditie te stappen zocht hij naar vernieuwing. Hij probeerde losser te schilderen en werkte met ongebruikelijke composities.

Daubigny Prachtige intense kleuren bij deze avondstemming.

Opmaat naar het impressionisme

In de tentoonstelling zie je in de werken van Daubigny de eerste tekenen van die vernieuwingen die een opmaat vormden voor  impressionisten zoals Monet, Sisley en Pissarro. Prachtig hoe zijn luchten een indringende intensiteit krijgen en hoe grashalmen of rookpluimen tot leven komen. Bekijk daarvoor vooral ook de schilderingen van dichtbij.

In de onderstaande afbeeldingen zie je een meer traditioneel landschap van Daubigny en een zelfde beeld van Monet, waarbij Monet een stap verder gaat in de expressie.

Daubigny Monet

En Van Gogh dan?

Vincent van Gogh heeft Daubigny nooit persoonlijk gekend. Hij heeft wel zijn werk gezien, bewonderd en er lovend over geschreven in de brieven naar zijn broer. Omdat hij graag dichtbij de plek wilde zijn waar Daubigny geleefd had, heeft hij zijn weduwe opgezocht en voor haar een schildering gemaakt als teken van bewondering. Op de tentoonstelling zie je een verrassend schilderij met de titel 'de tuin van Daubigny' dat op een theedoek geschilderd is. De rozen uit de tuin van Daubigny’s weduwe zijn door het losse dikke verfgebruik bijna tastbaar. Ook hier is het erg leuk om even met je neus dicht bij het schilderij te gaan staan.

Vincent Van Gogh

Drie schilderingen op een rij

Wat de tentoonstelling erg interessant en mooi maakt is dat de samenstellers tot twee keer toe schilderijen met hetzelfde thema naast elkaar hebben gehangen, van iedere schilder één: Van Gogh, Monet en Daubigny. Zo zie je drie indrukwekkende schilderingen met het thema ‘landschap met klaprozen’ naast elkaar hangen. Net als het thema ‘bloesembomen’. Je ziet hoe de drie schilders ieder gezocht hebben naar de gevoelslaag in hun werk. Daarbij valt op dat Van Gogh dit nog het meest vrij en los doet door zijn grove penseelstreek, dikke verfgebruik en in een al verder gevorderde abstractie. Monet pakt daarbij het lieflijke van het landschap en Daubigny maakt het ‘groots’ door zijn compositie.

Praktische tips

De tentoonstelling is verdeeld over twee zalen, waarbij de tweede zaal, een verdieping hoger, de meest boeiende is.
Tip1: met een museumjaarkaart kun je via de groepsingang naar binnen. Dat scheelt je veel wachttijd.

Tip 2: Leuk om van te voren te lezen op de website van het museum 'Ontmoet Vincent'.
Tip 3: Kijk ook een in de collectie van Collectie van het museum. Daar vind je veel werken van Van Gogh met leuke achtergrondinformatie erbij.