cursistenwerkstukken

Het afgelopen half jaar is er hard gewerkt in atelier Marjolijn Engelhard. Er zijn potjes gedraaid, er is getekend, geschilderd en geboetseerd. En weer hebben alle cursisten bewezen dat de uitspraak "ik ben niet creatief" verwerpbaar is. Dat kun je aan deze cursistenwerkstukken goed zien. De veel cursisten hadden weinig ervaring, of gingen voor het eerst een nieuwe techniek uitproberen. En zie wat voor een mooie resultaten er zijn geboekt. Het gaat er om dat je zoekt waar ieders talent ligt. Kijk maar eens naar deze cursistenwerkstukken en zie hoe veel er geleerd is. En wellicht inspireert het je zelf ook om thuis aan de slag te gaan.

Aquarelleren

Jacqueline heeft zich voor het eerst in haar leven gestort op het aquarelleren. Dat lijkt simpel, een beetje met water en verf vlakjes schilderen, maar het tegendeel is waar. Bij aquarelleren gaat het om licht en luchtig werken, om spontaan te schilderen en vooral om niet te lang door te gaan omdat je het dan wél verknalt… Jacqueline kwam binnen met met de wens om dolfijnen te schilderen, maar is inmiddels helemaal op de landschappen. En met succes. Ze worden iedere les beter en mooier. Voor de onderstaande aquarel gebruikte Jacqueline een schilderij van de Bergense schilder Jan Groenhardt als inspiratie

 cursistenwerkstukken

Tekenen met houtskool en pastelkrijt

Carla wilde leren tekenen. De beste basis leg je door te leren tekenen met houtskool. Je oefent dan met licht-donker, contrasten, overgangen, ruimtelijkheid. Maar na een paar eenvoudige oefeningen zoals het tekenen van een bol en een vaas ging Carla al over op het menselijk lichaam en gezichten. Daarna werd de overstap naar kleur gemaakt. Pastelkrijt is daarbij een fantastisch materiaal, maar Carla ontdekte ook dat goede kwaliteit krijt enorm van belang is. Goedkoop materiaal geeft geen mooie kleurintensiteit en blijf vlak. Dus al snel schafte ze een heerlijke doos met nieuwe krijtjes aan. En daarmee werd een landschap en het onderstaande portret gemaakt.

Cursistenwerkstukken

Boetseren

Karin begon met pottenbakken, maar ontedekte dat haar plezier meer bij het boetseren lag. Gelukkig kun je in atelier Marjolijn Engelhard gewoon overstappen naar een ander materiaal en techniek. Dus de draaischijf werd omgeruild voor het werken aan tafel. Met veel plezier heeft Karin vervolgens een gestilleerde vrouwenfiguur gemaakt, mooi, rank, trots. Deze heeft ze ook zelf geglazuurd. Het resultaat was boven verwachting. En dat smaakte naar meer, want Karin heeft vervolgens haar eigen kat nagemaakt in klei. De glazuur maakte hem af. Helaas kwam er een barst in het beeld bij de glazuurstook, maar deze heeft ze slim weggewerkt met glaslijm en krijt. 

Tekenen met gekleurd contékrijt

Ida kwam in Januari in de cursus en wilde ook leren tekenen. Ze vertelde dat ze geen ervaring had. In 2 cursusperiodes is ze enorm vooruit gegaan. We begonnen ook eerst met een aantal basisoefeningen met houtskool om de techniek van het tekenen onder de knie te krijgen. Eenvoude regels als "werk vanuit het vlak, tekenen niet met contourlijnen, zorg dat er geen lege plekken zijn in je werkstuk maar dat elk stukje bedekt is met een laagje grijs" hielpen Ida om al snel mooie ruimtelijke objecten te tekenen. Daarna kwam een uitstapje naar ogen, neuzen, monden. En toen kon ze de stap naar kleur makkelijk aan. Ida ontpopt zich tot een tekenaar met een krachtige expressieve stijl. Ze tekent nu nog vaak naar voorbeelden, maar haar werkstukken zijn vaak interessanter dan de originelen door die expressiviteit. Wij genieten met haar mee als er weer iets af is.

 

Ga jij ook de uitdaging aan om je schilder of tekentalenten te ontdekken?

Dat kan in de.