portrettekenen

Zin om weer je tekenskills uit te breiden? Wat dacht je van portrettekenen! Leuk om je tijdens je vakantie in vast te bijten. Portrettekenen doen we meestal met lijnen en vlakken op een wit vel. Maar dat is heel moeilijk voor beginners. In deze blog leer je om een portret op een andere veel sprekendere manier te tekenen. Dat doen we door eerst het hele blad zwart te maken en dan met de kneedgum en met je hand de zwarte vlakken lichter te maken. En pas op het laatst voeg je weer houtskool toe om de laatste details te maken.


Voorbeelden:
 

portrettekenen

portrettekenen vanuit het zwarte vlak

Wat heb je nodig voor deze vorm van portrettekenen:
– een vel grofkorrelig papier (glad papier leent zich niet goed voor houtskool)
– een staafje houtskool van minimaal 5 milimeter
– een kneedgum

Stap 1:
Breek je houtskoolstaafje in een stuk van 4 centimeter. Maak met de vlakke kant het hele blad zwart. Vrijf met de hand het houtskool gelijkmatig in het papier. Zet nog een laag houtskool op. Vanaf nu ga je niet in lijnen maar in vlakken denken.

Stap 2:
Doe alsof het licht van links op het portret valt. Je visualiseert een grote ovaalvorm op het papier. Je veegt met kneedgum het houtskool weg op de linkerhelft van de vorm. Daarna veeg je rechts van de ovaalvorm houtskool weg. Dat worden de haren van het portret. Geef de nek aan.

Stap 3:
Je veegt nu met de kneedgum op de plekken die meer naar voren liggen in het gezicht: het voorhoofd, de kin, de wangen, de bovenkant van de neus, de lippen. Daarbij blijft het hele linkergedeelte van het portret lichter dan het rechtergedeelte. Dus bij het voorhoofd is de linkerkant lichter en de rechterkant iets donkerder. De dieperliggende gedeeltes laat je nog even donker: de oogkassen, de plooien van de wangen, het deukje onder de onderlip, de zijkanten naast de neus etc.

Stap 4:
Maak nu de linkerhand van de haren lichter, maar laat het gedeelte dat aan het gezicht grenst donkerder. Je mag vanaf nu ook met het houtskool verder werken in het gezicht. Je gaat nu de mond, neus en ogen hun basisvorm geven: de neus driehoekig, de oogkassen zijn ovaalvormig etc. Je werkt afwisselend met houtskool en met het puntje van je kneedgum.

Stap 5:
Je gaat nu details aanbrengen in het haar. Trek strepen in de haren met zowel houtskool als kneedgum. Ook de ogen, neus en mond krijgen nu details. Je brengt bijvoorbeeld de scheiding aan tussen de lippen; niet als een lijn, maar meer als een schaduw. Je maakt het oogwit licht met de kneedgum in de vorm van een ovaal. De neus krijgt een neuspunt en je brengt neusvleugels aan. Laat de kin duidelijk contratseren met de nek zodat de kin naar voren komt.

Stap 6:
Teken met hotskool nu de pupillen in de ogen (laat het bolletje onder en boven onder het ooglid vallen en maak met een puntje van de kneedgum een lichtvlekje er in). Teken de wenkbrouwen met houtskool en veeg er zacht overheen om het natuurlijk uit te laten zien. Maak nu een contrast tussen de haren en de achtergrond zoals op het voorbeeld. Daar waar het haar licht is maak je de achtergrond donker en waar het haar iets donkerder is (rechtsbovenop), maak je de achtergrond wat lichter. Maak de vegen in het haar beweeglijk voor een levendig effect.

Veel succes! 
Dit kun je ook leren in een eenmalige workshop: