Tekenen als ontspanning

Tekenen als ontspanning, dat klinkt aantrekkelijk. De voorjaarsvakantie is weer voorbij en juist dan is het fijn om die ontspanning vast te houden. Daarom hier een verrassend leuke manier om én te ontspannen én uitgedaagd te worden. En dat allemaal in de stijl van het kubisme.

Tekenen is inspanning en ontspanning tegelijk. Je moet er iets voor doen, je bent bezig, je bent actief…dat is de inspanning. Tegelijkertijd ben je door die inspanning gefocust en helemaal in het moment. Je bent even niet bezig met gisteren of straks of morgen. Zo kun je dus tekenen als ontspanning. Zeker als je een duidelijk plan hebt kan het rust geven. Maar juist dat laatste, het plan hebben, vinden veel mensen moeilijk. Daarom in deze blog een leuk plan om mee aan de slag te gaan. Ik heb het kubisme als inspiratiebron gekozen.

Stap 1
Kies een afbeelding van een mensfiguur uit een kunstboek of van een foto.

afbeeldingen uit kunstboeken

Stap 2
Teken alleen de gestaltes na met de contouren. Hieronder een ander voorbeeld dan bovenstaande afbeeldingen.

vrouw met mandoline tekening
Stap 3
Maak alle lijnstukjes die je ziet recht en/of trek ze door, ook al gaat het dwars door je tekening heen. Trek de lijnen ook door naar de randen van je blad. Herhaal vormen buiten de mensfiguur. Zo kun je de kromming van de mandoline herhalen, ook op de kop (zie voorbeeld. Je kunt de figuur herkenbaar houden, maar je kunt ook zo ver gaan dat de figuur helemaal op gaat in de kubistische vormen. Kleur de ontstane vlakken in. Daarbij kun je kleurnuances maken van donker naar licht.

Tekenen als ontspanning Tekenen en kubisme 

Ik heb stiekem wat vals gespeeld, waardoor het echt tekenen als ontspanning was… ik heb Picasso als inspiratie genomen en daar een vereenvoudigde versie van gemaakt. Herken je de vrouw met de mandoline?
vrouw met de mandoline 
Wil je meer van dit soort tips, houd dan de blogs in de gaten want er komen er meer. Vind je het echter veel leuker om samen met anderen creatief bezig te zijn, neem dan je vrienden of familie mee voor een workshop in het atelier. 
button_zie-hier-voor-workshops