tekenen, hoe maak je een leuke compositie

Je wilt tekenen en je hebt een leuk object gevonden. Je gaat dapper aan de slag, maar aan het eind mis je toch iets. Vaak ligt dat aan de compositie. Die blijkt vaak saai te zijn. Hoe los je dat op? Er zijn verschillende tips met betrekking hoe je een compositie interessant kunt maken. Hier kun je vooraf al rekening mee houden.

Tips voor een goede compositie, vooraf

– Combineer grote en kleine objecten
– Werk met een oneven aantal objecten
– Werk met licht-donker contrasten en/of kleurcontrasten
– Plaats objecten niet centraal op je blad

Stappenplan om tussentijds je comopsitie aan te passen

Stel dat je al begonnen was met het tekenen van een object. Dan vraagt het moed om in te grijpen in je werkstuk, zeker als de tekening opzich gelukt is. Met dit stappenplan kun je vrolijk verder tekenen.

Stap 1, tekening van een oud kinderschoentje. 

tekenenWat is goed aan deze tekening: Stevige licht-donker contrasten. Er is gewerkt met vlakken én lijnen. De achtergrond doet mee in de tekening.

Wat is minder goed: Het object staat midden op het blad, daardoor is het wat saai.

Stap 2. Zoek een object erbij.

Bestand_001 (3)Dit kan ook een schoen zijn, liefst een ander type voor het contrast. Het kan ook een ander object zijn. Probeer het er losjes op te tekenen. Wees niet bang om te schetsen en fouten te maken. Dat maakt de tekening alleen maar levendiger. Wat is goed aan deze tekening: Het tweede object is groter getekend, waardoor het contrast met het kleine schoentje groter en interessanter is. Er is rechts een stukje van het blad afgesneden, waardoor het kleine schoentje uit het midden is gehaald. Doordat er onderaan meer lege ruimte is dan bovenaan, is de compositie ook boeiender dan als de lege ruimte even groot is.

Wat is minder goed aan deze tekening: De contrasten zijn niet sterk genoeg en de omgeving doet niet mee.

Stap 3. Ga contrasten tekenen.

tekenen van een compositieJe gaat nu grotere contasten in licht en donker tekenen in de objecten zelf, maar ook tussen de objecten en de omgeving.

Wat is goed aan de tekening: Stevige contrasten, veel verschil in grijstinten, leuke compositie, zowel vlakken als lijnen gebruikt. Zowel duidelijke lijnen, als schetslijnen waardoor het levendig is.

Wat is er minder goed aan deze tekening: Tja, dan staan daar een schoen en een klomp…ik mis wat humor…

Stap 4. Voor wie dat wil

Bestand_004 (3) Geef er een twist aan!

Andere composities tekenen

Deze stappen kun je nu met allerlei onderwerpen tekenen. Wat dacht je van…handen?

 

compositie van handen

button_nieuwsgierig-naar-een-cursus-tekenen-klik-hier